19.08.2013

Tarta śliwkowa z kremem migdałowym




Alicja znowu zdjęła z półki książkę Thomasa Kellera "Bouchon". Duża i ciężka to księga. Pamiętam jak bardzo zdziwił mnie jej rozmiar, gdy odpakowałam przesyłkę z nią, z Amazona. Wszyscy chyba domownicy uwielbiają ją przeglądać. Jest na prawdę ładnie wydana. Na Alicję działa bardzo inspirująco i wiadomo, że jak już ją otworzyła, to na pewno coś z niej upiecze. Tym razem wybór padł na "Plum Tart with Almond Cream"




Ciasto z dodatkiem mąki migdałowej i delikatny krem z mielonych migdałów stanowią wspaniałe towarzystwo dla aromatycznych, kwaśnych śliwek, które starannie ułożone w rozetę są piękną tarty ozdobą.





Tarta śliwkowa z kremem migdałowym

Ciasto
282 g maki (krupczatka)
35+71 g cukru pudru
36 g przesianej mąki migdałowej
169 g masła
42 g jajka
wanilia

Krem migdałowy 
100 g przesianej mąki migdałowej lub drobno pokruszonych migdałów
10 g maki
100 g masła
100 g cukru pudru
60 g jajka

Mąkę, 35 g cukru pudru i mąkę migdałową zmieszać w misce. W drugiej misce utrzeć mikserem masło do konsystencji majonezu, dodać drugą część cukru, wanilię i ubić na jednolitą masę. Do masy maślanej dodać jajko i suche składniki. Krótko połączyć. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać spodem dłoni, aż będzie gładkie i jednolite*
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i chłodzić dwie godziny.

Aby zrobić krem migdałowy należy utrzeć masło do konsystencji majonezu, dodać cukier i dalej ubijać. Do maślanej masy dodać zmieszane w oddzielnej misce składniki suche i jajko. Wyrobić mikserem na gładką i jednolitą masę. Chłodzić w lodówce.

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w półplasterki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nasza forma ma średnicę 32 cm. Na wierzchu ciasta, najlepiej na pomocą rękawa cukierniczego rozłożyć równomiernie krem migdałowy. Na wierzchu ułożyć ozdobnie śliwki, zaczynając od środka.

Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.




*Taka metoda wyrabiania ciasta nazywa się Fraiser (franc. fraisage technique), tu znalazłam film, na którym można zobaczyć jak to się robi. Książka zawiera serię zdjęć ilustrujących metodę. Takie zagniatanie ma na celu uzyskanie ciasta, które po upieczeniu będzie delikatne i puszyste.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz